Felix, Santiago de Cuba

Felix Navarro Navarro er fra Santiago de Cuba, den cubanske musikkens vugge. Han kommer fra en musikerfamilie og vet alt om rytmer, dans, religion tilknyttet musikken. Han er også musikkmaker og lager sine egne congas - og alle instrumentene til Ballet Folklorico de Cutumba (Cutumba) også.

Felix er en legende i Santiago. Han ble tidlig rangert som musiker av ypperste klasse.  Han var musikalsk leder for Ballet Folklorico de Cutumba i mer enn 20 år.  Felix har vært læremester for nye og erfarne perkusjonister i ensemblet, hadde lærerengasjementer ved universitetet i Santiago de Cuba, holdt kurs ved musikkhøgskoler og universiteter i Europa og for turister på Cuba etc.

Ballet Folklorico de Cutumba var et stort show med dansere og musikere som viste frem den afrocubanske kulturen. De reiste rundt i verden (nesten hele Europa, USA, America Latina, New Zealand, Karibien, Mellom-Amerika) i mer enn 20 år på store festivaler og show i egenregi. 

Felix, i Norge

Felix kom til Norge som gjesteforeleser i perkusjon ved Musikkhøyskolen. Felix kjenner alle de cubanske perkusjon- og rytmeinstrumentene, vet i hvilken sammenheng de brukes og hvordan de brukes. Han har skrevet en bok om dette og underviser fremdeles i mange sammenhenger. Hans musikerkollega Yeisy Rojas som også er fra Cuba inviterte ham til å på sin masterfremstilling og på Serendip festivalen på Salt i 2022

I Norge har Feix undervist både på Musikkhøyskolen, på Centre for afrikansk kultur og  private settinger. Han har spilt med en rekke kjente musikere blant annet Håkon Graf, Jason Derulo, Abuwa Edema, Yeisy Rojas, Luison Medina. Han har spilt jazz, blues, pop og cubansk musikk. Felix var en av initiativtagerne til Cuban Connection o Son Candela, kjente navn innen latinorkestre i Norge. Han har spilt på de fleste festivaler , turnert med Rikskonsertene og spilt på en rekke konserter.

Felix startet Comgoyá for å hedre røttene til cubansk musikk og dermed røttene til det meste av populærmusikken i dag. Når denne musikken skal spilles, er det et krav å ha mange musikere og mange instrumenter.  Derfor er det også sjeldent. Felix har håndplukket disse musikerne og de deler hans mål om å skape det beste salsaorkesteret i Norge med tradisjonell og moderne cubansk musikk. Den cubanske musikken oppsto som en blanding av ulike tradisjoner og den dreier seg om tradisjon og endring. Comgoyá ønsker å gi publikum en opplevelse og det er derfor Felix jobber så hardt med dette orkesteret.